|
|
|
|
LANGKAH 1
|
Kerja-kerja dalam proses mengambil nira nipah
dilakukan dua bulan sebelum nira dapat diambil. Peralatan yang diperlukan
hanyalah sebilah pisau atau parang yang tajam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LANGKAH 2
|
Sebelum nira nipah dapat diambil, beberapa kerja
awal dilakukan dua bulan sebelumnya. Mulanya tandan dan buah nipah yang
mencapai tahap matang dipilih. Kulit yang menyaluti batang mayang akan
dibuang keseluruhannya.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LANGKAH 3
|
Batang mayang yang dibuat akan ditendang atau
diketuk dan diurut. Pengurutan mayang dibuat bagi memudahkan pengaliran
air nira ke hujung mayang.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LANGKAH 4
|
Selut juga digunakan dengan menyalutnyadi
batang mayang supaya pengurutan menjadi mudah dan mayang pun tidak mudah
menjadi kering. Kerja ini dibuat sebanyak dua kali sehari selama dua
bulan.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LANGKAH 5
|
Mayang buah akan diikat dengan tali yang
diambil dari pelepah supaya ia melentur ke bawah. Setelah proses
melengkungkan mayang selesai, hujung mayang dipangkas dengan menggunakan sebilah
pisau khas yang tajam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LANGKAH 6
|
Sebaik sahaja mayang dipangkas, titisan nira
nipah akan mengalir keluar. Tukil diletakkan pada hujung pangkal untuk
menahan titisan nira nipah. Tukil ialah bekas menahan titisan nira nipah
yang diperbuat daripada ruas batang buluh.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LANGKAH 7
|
Tukil ditutup dengan menggunakan daun keladi
bagi menghalang air hujan masuk. Selain itu, ia juga untuk menghalang
lebah dan binatang daripada masuk ke dalam tukil supaya tidak merosakkan
nira nipah.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LANGKAH 8
|
Setelah lima hari, hujung batang mayang akan
dicantas sekali lagi. Setelah itu barulah tadahan titisan nira dilakukan.
Air nira ditadah dengan menggunakan tukil atau beg plastik yang diikat di
hujung mayang.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LANGKAH 9
|
Setiap kali air nira dikutip, hujung mayang
perlu dipotong nipis bagi mengelakkan hujung mayang tersumbat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LANGKAH 10
|
Proses mengutipan nira dilakukan empat kali
sehari iaitu pada waktu pagi, tengah hari, petang dan tengah malam. Biasanya
nira banyak diperolehi pada waktu pagi dan malam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LANGKAH 11
|
Air nira yang dikumpul di dalam buyung atau
dibungkus dalam beg plastik bolehlah dijadikan hidangan. Nira perlu
disimpan di dalam peti sejuk atau di dalam bekas berais untuk mengelakkan
nira menjadi masam. Nira yang bercampur dengan ais amat sedap dan terasa
puas apabila diminum.
|
|
|
|
|
|
|
|
No comments:
Post a Comment